Aandacht voor het verleden én blik op de toekomst tijdens het NP Onderwijs Kennisfestival
Op 9 oktober kwamen 400 docenten, onderzoekers, beleidsmakers, teamleiders, vertegenwoordigers en ondersteuners uit het mbo, hbo en wo samen in de Rijtuigenloods in Amersfoort om te reflecteren op de coronaperiode in het onderwijs en het Nationaal Programma Onderwijs.
“Ik zie hoe hard u heeft gewerkt. Onder hele moeilijke omstandigheden heeft u het beste ervan gemaakt. Alles deed u voor de leerprestaties en het welzijn van uw studenten.” Met deze woorden opende minister van OCW Eppo Bruins het NP Onderwijs Kennisfestival. Tijdens de dag stond de vraag centraal: wat is geleerd van de coronaperiode in het onderwijs en onderzoek en van het Nationaal Programma Onderwijs? En hoe brengen we deze lessen en opbrengsten verder?
Studenten aan het woord
In een gesprek met de directeur NP Onderwijs Henrike Karreman deelden studenten studentvertegenwoordigers van het ISO en JOB MBO hoe zij de coronaperiode hebben ervaren en onderstreepten ze het blijvende belang van investeren in studentenwelzijn en digitale ondersteuning. Kayleigh El Chab, voorzitter van JOB MBO: "Het is belangrijk om structureel te investeren in studentenwelzijn, omdat de mentale gesteldheid van studenten nog steeds aandacht vraagt."
Een gezonde leeromgeving
Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder zette aan het denken over hoe een ‘verrijkte omgeving’ met beweging, kunst en cultuur bijdraagt aan studentenwelzijn en leerprestaties. Beweging, kunst en cultuur zorgen voor gezonde en weerbare hersenen, waardoor ook het aanleren van andere vaardigheden (ook basisvaardigheden als taal en rekenen) gemakkelijker wordt.
Docent en schrijver Ismail Aghzany sprak met studenten over hoe je hen het beste kunt bereiken, zeker als dat lastig gaat, en daarbij werden mooie persoonlijke verhalen gedeeld.
Een impressie van de dag
Kon je er niet bij zijn? Een videocrew maakte een korte sfeerimpressie van de dag met enkele highlights uit lezingen. Ook interviewden zij bezoekers over hún belangrijkste geleerde lessen.
Inspiratie uit de praktijk
Tijdens vele praktijksessies deelden onderwijsinstellingen geleerde lessen en opbrengsten uit de coronaperiode en het Nationaal Programma Onderwijs. Zo vertelde de Vrije Universiteit over het samenwerkingsverband Caring Universities, en benadrukten ze het belang van (inter)nationale samenwerking voor betere dienstverlening en onderzoek op het gebied van studentenwelzijn.
ROC Mondriaan versterkte met behulp van het NP Onderwijsgeld de begeleiding van studenten naar een werkplek, en sprak tijdens een sessie over het belang van het opbouwen van het zelfvertrouwen van studenten door hen – naast goede begeleiding – ook voldoende ‘zelfregie’ over hun proces te geven.
De kracht van het onderwijs
Tijdens de afsluitende paneldiscussie sprak Henrike Karreman over de hoopgevende kracht van docenten en studenten, MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin benadrukte het belang van taboedoorbreking rond studentenwelzijn en Vereniging Hogescholen-voorzitter Maurice Limmen uitte bewondering voor de creatieve oplossingen die docenten tijdens de crisis vonden. Henrike Karreman: "De veerkracht die het onderwijs in zich heeft, zowel de docenten als de studenten. Dat vind ik heel hoopgevend."
Aanloop naar de evaluatie
Het NP Onderwijs Kennisfestival maakt onderdeel uit van de evaluatie van het Nationaal Programma Onderwijs voor het mbo, hbo en wo. Inzichten vanuit de sessies en de bijdragen van deelnemers worden meegenomen in het evaluatie-onderzoek. De evaluatierapportage verschijnt in 2025. Instellingen in het mbo, hbo en wo hebben nog tot eind 2024 om de NP Onderwijsmiddelen uit te geven.
Het kennisfestival in beeld



















