Lessen uit de coronatijd: hoe ROC Nijmegen het praktijkleren verbeterde
Een opleiding is een belangrijke basis, maar echte beroepservaring doe je natuurlijk op in de praktijk. Tijdens de coronaperiode konden veel studenten niet terecht op hun stage- of leerwerkplek. Om het praktijkleren toch mogelijk te maken, bouwde ROC Nijmegen in 2021 een praktijkleercentrum na, waarin studenten hun toekomstige beroep konden oefenen.
Leren in de praktijk
Martine Vencken, manager Interprofessioneel Praktijkleren Zorg en Welzijn, vertelt: ‘We hebben op school een kinderdagverblijf nagebootst, inclusief kinderbedjes. Ook hebben we levensechte poppen aangeschaft om het voeden van baby’s te oefenen. Studenten kwamen echt in de context van het beroep terecht.' ROC Nijmegen bouwde het realistische praktijkcentrum voor studenten Zorg en en Welzijn. Zo konden zij, onder begeleiding van een docent, toch blijven oefenen met praktijksituaties.
Het praktlijkleercentrum werd opgezet met behulp van het Nationaal Programma Onderwijs. Vencken: 'Ik ben er persoonlijk erg trots op om te zien hoe we dit met een innovatieteam hebben opgezet. Zodat bij studenten dat vlammetje aan kon gaan, ook in coronatijd.’
Hoe het praktijkleren verbeterde
Inmiddels zijn de stage- en leerwerkplekken weer open. Maar de lessen die ROC Nijmegen van de opzet van het praktijkleercentrum leerde, werpen nog steeds hun vruchten af. Martine Vencken: ‘Op dit moment bieden wij allerlei praktijklessen aan, dit doen we nu niet meer met de NPO-gelden. Maar omdat wij in die tijd erachter kwamen hoe belangrijk dit is, en met elkaar mooie lessen leerden, hebben we geprobeerd om het meer in de staande organisatie te krijgen.’
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.
Martine Verkerken – Projectmanager ROC Nijmegen: Voor de coronatijd hadden wij echt als missie om studenten zoveel mogelijk in die beroepscontext op te leiden. Door de NPO-gelden is het ons gelukt om zoveel mogelijk praktijksimulatie te organiseren.
*Rustige beat begint te spelen*
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.
Logo ROC Nijmegen verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Met het Nationaal Programma Onderwijs investeren onderwijsinstellingen tijdens en na corona in hun studenten.
*Rustige beat eindigt*
*Nieuwe muziek begint*
Beeldtekst: ROC Nijmegen.
Martine Verkerken – Projectmanager ROC Nijmegen: Praktijkleren is een toegankelijke manier voor studenten om snel kennis te maken met het werkveld. Onze huidige vorm ziet er zo uit dat wij bij praktijkleren een groep studenten de praktijk in laten gaan met een docent. Dit is echt een onderwijsvorm dat toch een gevoel geeft van: ik mag nog uitproberen, ik ben aan het leren. Dat is ook wat praktijkleren echt anders maakt dan de stage waar studenten naartoe gaan.
Glenn Hendriks – Student Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg: Ik ben vorig jaar met één van mijn docenten, met mijn klas en een klas van verpleegkundigen, samen naar een praktijkplek gegaan om daar samen dingen te leren, van elkaar, maar ook met elkaar. De plek waar wij naartoe gingen, als twee klassen van verpleegkundigen en maatschappelijke zorg, was een ouderencentrum, en daar ging ik activiteiten doen met de ouderen. Nagels lakken, spelletjes spelen. Ik heb geleerd, van iemand van de verpleegkundigen, hoe je het beste iemand kan wassen als diegene meer zorg nodig heeft.
Martine Verkerken – Projectmanager ROC Nijmegen: We hebben een praktijk-leercentrum opgericht in coronatijd voor de zorg- en welzijnsector, om ervoor te zorgen dat studenten toch het gevoel van die beroepscontext konden ervaren. Echt de praktijkruimte, een kinderdagverblijf, nagebootst. Denk aan kinderbedjes die er stonden. We hebben levensechte poppen aangeschaft om dat voeden van baby's te oefenen. Studenten kwamen daar echt in de context van het beroep terecht.
Glenn Hendriks – Student Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg: Ik heb de coronatijd ervaren als best wel heftig. Alles werd veranderd, we kregen ineens online les. Als ik in de praktijklokalen ben, dan kan ik me zeker inbeelden dat ik echt al aan het werk ben in de zorg, dus eigenlijk in het werkvak.
Martine Verkerken – Projectmanager ROC Nijmegen: Wij hebben een goede samenwerking met de bedrijven uit onze regio, en organisaties zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, kinderopvang, onderwijs, zodat we daar samen een mooie praktijkplek van kunnen maken. Ik ben persoonlijk erg trots om te zien hoe we met een heel mooi innovatieteam dat hebben opgezet, en vervolgens dat bij studenten dat vlammetje toch aan kon gaan, ook in coronatijd. Op dit moment bieden wij allerlei verschillende praktijklessen aan. Inmiddels doen we dat niet meer met NPO-gelden, maar omdat wij in die tijd erachter zijn gekomen hoe belangrijk dit is en daar met elkaar echt mooie lessen in geleerd hebben, hebben we besloten om dat wat meer in onze staande organisatie te krijgen. Daarvoor moet je de opleiding goed mee hebben en de directie goed mee hebben. Dan kan er een heleboel.
Beeldtekst: Geleerde lessen. Bouw aan een goede relatie met het werkveld, samenwerken en goed afstemmen is belangrijk. Zorg voor duidelijke contactpersonen en organiseer praktijkleren opleidingsoverstijgend. Geef niet op! Pratkijkleren vraagt om flexibiliteit en doorzettingsvermogen.
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.
Logo ROC Nijmegen verschijnt in beeld.
*Rustige beat klinkt kort*
Beeldtekst: Bekijk meer voorbeelden op www.nponderwijs.nl.