Kennisfestival Nationaal Programma Onderwijs voor het mbo, hbo en wo

Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.

*Muziek speelt op de achtergrond*

Liesbeth Staats – Dagvoorzitter: 
De coronacrisis had ontzettend veel impact op de sector onderwijs en ik vergeet ook nooit meer de leraren die er dan, ondanks alles, toch iedere dag iets van probeerden te maken. 

Jenny Boskamp – Teamleider welzijn Haagse Hogeschool: 
Ik denk dat wij hebben onderschat hoe ingewikkeld het is om als jongvolwassene zo er alleen voor te staan. En dat we daar nu veel meer begrip voor hebben, dat het veel meer zichtbaar is, gewoon het gesprek aan gaan en eens vragen van: hoe gaat het met je? Maar ook andere studenten in te zetten om te praten over problematiek, peer to peer initiatieven, dat zijn echt wel lessen die wij geleerd hebben. 

Eppo Bruins – Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: 
Ik ben blij om hier samen met u te zijn. Onder hele moeilijke omstandigheden heeft u het beste ervan gemaakt. Alles deed u voor de leerprestaties en het welzijn van uw studenten. Gesteund door dat NPO geld, werd het een experiment dat ons toch wel heel veel heeft geleerd. 

Nicole van Aar – Rolhouder studiebegeleiding: 
Vooral die flexibiliteit, deels online, deels fysiek, en ik denk dat dat een hele mooie mix is waar we echt veel meer mee kunnen. 

Jeremy Karrenbelt – Docent Avernus: 
Dus die interactieve lessen die ze noodgedwongen online hebben moeten doen, dat wordt nu ook nog wel gewoon fysiek tijdens de lessen nog wel gebruikt. 

Mara Lammerdin – Docent Informatica Hogeschool Inholland: 
Soms is het handig voor kleine kleine gesprekken, even tussendoor, dat het laagdrempelig kan, maar voor het echte contact moet je in dezelfde omgeving zijn, denk ik. 

Spreker workshop 1: 
Wij wilden eigenlijk echt een plek creëren die zo laagdrempelig is, waar je even mag zijn en ook even op de pauzeknop mag drukken. 

Spreker workshop 2: 
Dus iets toevoegen, of het een theatervoorstelling is of een wandeling, het derde element toevoegen zorgt ervoor dat onze ontmoeting dus ook op een andere manier gebeurt. 

Margreet van Oudheusen – Changemaker studentenwelzijn: 
Dat gevoel van verbondenheid is heel belangrijk. Ik hoorde net van een docent die zei: ik ben met mijn studenten naar het café gegaan en daar hebben we feedbackgesprekken gedaan, superleuk. 

Erik Scherder – Hoogleraar neuropsychologie:
Hoe ongelooflijk geweldig is dat geweest, dat u er alles aan deed om die netwerken een kans te bieden. Dus juist andere dingen doen. Prikkel die neuronen met kunst en cultuur, met bewegen, met muziek, dan zie je dat rekenen en taal waarschijnlijk nog een veel grotere kans krijgt. 

*Muziek speelt* 

Spreker workshop 3: 
We hebben een vraag beantwoord over het buddy-systeem, omdat een instelling graag een eigen buddy-systeem wilde opzetten maar zich afvroeg hoe dat eigenlijk in zijn werk ging. 

Spreker workshop 4: 
De vraag was: redden we het in onze economie, in onze bedrijven nog? In het onderwijs? Onze economie staat nog recht overeind. 

Spreker workshop 4: 
Wat heeft daar het verschil in gemaakt? 

Spreker workshop 5: 
Vooral blijven praten op de momenten dat er een check-in momentje was met docenten. 

Spreker workshop 6: 
Hoe gaat het bij jou nou, en wat kan jou nou helpen? 

Yvonne Sipma – Zorgcoördinator mbo/ Remedial teacher vmbo: 
Wat ik van die coronaperiode heb meegekregen was dat als ik een leerling wilde spreken ging dat normaal op school zonder de ouders, en deze keer zaten de ouders gewoon op de bank. 

Jeremy Karrenbelt – Docent Avernus: 
Ik heb ook wel gehoord van: goh, ergens vind ik het stiekem ook weer fijn dat ik naar school kan, want vanuit bed kon ik heel makkelijk de les volgen met de camera uit en dan heb ik niet zoveel opgeslagen. Dus ze waren blij dat ze elkaar weer konden ontmoeten, maar ze waren ook blij om weer naar school te kunnen om dingen te leren.

*Muziek speelt kort*

*Applaus* 

*Rustige beat klinkt kort* 

Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.

  • Footerlogo Nationaal Programma Onderwijs