TalentStad Beroepscollege Zwolle: ‘De school is er voor me en zoekt hulp als dat nodig is’
‘Wat de school doet om me goed te laten voelen, is er voor mij zijn en hulp voor mij te zoeken als dat nodig is.’ Dat vertelt Thomas, vierdejaars leerling aan het Zwolse TalentStad Beroepscollege, in een video van MIND Us. TalentStad is door MIND Us uitgelicht als voorbeeld van hoe scholen kunnen bijdragen aan het welbevinden van hun leerlingen. Het beroepscollege zet zich actief in voor de gezonde ontwikkeling van jongeren.

Redelijk wat jongeren ervaren mentale druk, en dat merken scholen ook. MIND Us werkt samen met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om scholen te inspireren en ondersteunen bij dergelijke initiatieven. Door de extra middelen die scholen ontvingen uit het Nationaal Programma Onderwijs, kunnen soortgelijke interventies op scholen worden ingezet.
THINK-lessen
Op TalentStad volgen de leerlingen zogenoemde THINK-lessen. ’Dat houdt in dat je leert om aan jezelf en aan anderen te denken’, zegt Thomas. Mentor Puck Eeldering noemt THINK 'een programma op maat dat jongeren sterker maakt', door ze te leren hun gevoelens en gedachten te delen. ‘Dan merken ze dat ze daardoor fijner met elkaar kunnen omgaan, op school, thuis en in hun vrije tijd’. Het doel van deze lessen is om de problemen van jongeren te erkennen en te laten zien hoe ze invloed kunnen hebben op hun eigen gedrag.
De THINK-lessen worden gegeven door een trainer die het inhoudelijke deel doet, en de mentor die het pedagogisch aspect verzorgt. Thomas vertelt dat de lessen gaan over dingen die dicht bij jezelf liggen, en over hoe je je daarbij kunt voelen. ‘We hadden bijvoorbeeld een les over roddelen, en daar leer je dan dat van twee kanten te bekijken. Dat het niet alleen negatief hoeft te zijn, maar dat het juist ook een compliment kan zijn dat ze het over je hebben.’
Mentorgesprekken
De betrokkenheid van de mentor is fijn, vindt Thomas. ‘Die zit altijd bij ons en kent ons dus goed.’ Puck: ‘Dat zorgt voor een veilige sfeer in de klas. THINK biedt daardoor meer openheid en ruimte om je kwetsbaar op te stellen. Blijken er toch dingen gevoelig te liggen, dan wordt dat tussen leerling en mentor besproken, of soms ook in de groep.’ Thomas vindt de - niet verplichte - gesprekken met zijn mentor leuk en gezellig. ‘Soms gaat het over thuis, soms over hoe ik me voel, soms over school. Zo'n gesprek is vaak een grote opluchting voor mij. En wat heel fijn is: het blijft onder ons.’
MIND Us
Wil je meer weten over MIND Us? Ga dan naar mindus.nl. Hier kun je meer lezen over dit platform, dat krachten bundelt, (vernieuwende) initiatieven stimuleert en zorgt dat mentale problemen van jongeren de juiste aandacht krijgen.