ROC Mondriaan helpt studenten Op Weg Naar Werk, tot 1 jaar na afstuderen
Met Op Weg Naar Werk helpt ROC Mondriaan studenten, tot 1 jaar na het afstuderen, de weg naar de arbeidsmarkt te vinden. De mbo-instelling gaf met het budget van het Nationaal Programma Onderwijs een extra stimulans aan het programma.
Tijdens de coronaperiode bleek dat veel studenten een extra duwtje in de rug nodig hebben om de weg naar werk te kunnen vinden. Met het nazorgprogramma Op Weg Naar Werk (OWNW) ondersteunt ROC Mondriaan deze studenten, tot 1 jaar na het afstuderen.
Ondersteuning op maat
De mbo-instelling ondersteunt op basis van de persoonlijke behoeftes van de student. Zo bieden ze coaching, loopbaanbegeleiding en vaardigheidstrainingen aan. Op Weg Naar Werk uitstroomcoach Aqeel Hansildaar: "Vorig jaar hebben we [met het programma] 652 studenten bereikt, waarvan 102 studenten daadwerkelijk geplaatst zijn op werk, een vervolgopleiding of een BBL-opleiding."
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.
Joe Wadsworth – Gediplomeerde ROC Mondriaan en scootertechnicus bij Delymo: Dit is een SYM X-PRO. Ik zou eigenlijk de overbrengingen nakijken, uitlaatje monteren en voor de rest dichtbouwen.
*Rustige beat begint te spelen*
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.
Logo ROC Mondriaan verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Met het Nationaal Programma Onderwijs investeren onderwijsinstellingen tijdens en na corona in hun studenten.
*Rustige beat eindigt*
*Nieuwe muziek begint*
Beeldtekst: ROC Mondriaan.
Aqeel Hansildaar – Uitstroomcoach bij Op Weg Naar Werk: Het programma Op Weg Naar Werk is bedoeld voor studenten die gediplomeerd zijn, die niet op eigen kracht een plek kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Dit is een stukje nazorg die we aanbieden tot één jaar na diplomeren.
Joe Wadsworth: Ik had veel moeite met een baan zoeken nadat ik op school mijn diploma had gehaald. Ik ben naar heel veel scooterzaken geweest, maar ik kon niks vinden.
Aqeel Hansildaar: Het kan ook een korte hulpvraag zijn. Ik heb bijvoorbeeld klassen gehad waarbij jonge meiden niet wisten hoe ze de onderhandeling aan moeten gaan voor de salarissen, sommigen weten niet wat voor rechten ze hebben.
Joe Wadsworth: Aqeel belde mij en toen heeft Aqeel mij naar Delymo gebracht voor een sollicitatiegesprek bij Jaouad. We bespreken elke gediplomeerde.
Aqeel Hansildaar: Wij kijken naar de krachten en beperkingen van de studenten en die gaan we dan versterken. Bijvoorbeeld als een student minder goed is in gespreksvaardigheid gaan we gesprekken aan met de studenten om dat te versterken. Als een student minder goed is in het onderhandelen, helpen we ook bij het onderhandelen. Als een student een minder goed netwerk heeft om werk te vinden, dan bieden wij ons netwerk aan.
Joe Wadsworth: Toen ik naar deze plek toe kwam, vond ik het wel heel groot. Ik dacht: het wordt nu wel professioneel. De opleiding die ik heb gedaan is natuurlijk scootertechnicus, en daar leer ik alles over de scooter, maar door het hier op de werkplaats te doen, leer je toch veel meer. En als je hulp bij iets nodig hebt, dan springen Adje en Jaouad er gelijk in om je te helpen.
Aqeel Hansildaar: Studenten laten hun kwetsbare kant zien aan ons, bij iemand die niet gaat oordelen over ze, die ook niet bepaald wat voor cijfers je krijgt, maar tegelijkertijd ben je ook de persoon die perspectief biedt, antwoorden heeft en ze wegwijs maakt. Wat er bijzonder is aan onze aanpak is dat wij de studenten echt aan de hand nemen en bijvoorbeeld ook meegaan naar de onderhandelingen met de werkgever. Tegelijkertijd proberen we ook de studenten het gesprek zelf te laten voeren, zodat we ook een stukje empowerment leren bij de student.
Joe Wadsworth: Ik heb het zeker als heel fijn ervaren dat Aqeel me heel snel heeft geholpen aan een baan, vooral op deze fijne werkplek van Delymo. Ze helpen me graag, ook in een privé-situatie als ik iets nodig heb. Ik sta veel meer zelfverzekerd in het leven.
Aqeel Hansildaar: Het programma is tot stand gekomen vanuit de NPO-gelden, vanuit de coronacrisis. Om het project Op Weg Naar Werk te versterken is er een samenwerking ontstaan tussen Jongerenpunt070 van de gemeente Den Haag en Social Solution. Vorig jaar hebben we 652 studenten bereikt, waarvan 102 studenten daadwerkelijk geplaatst waren op werk, of op een vervolgopleiding, of op een BBL-opleiding. Werk is toch heel belangrijk in het leven. En met een baan waarbij een student zichzelf fijn voelt, voelt het leven ook fijn. Dat is waar ik mijn voldoening uit krijg.
*Muziek speelt kort en fadet uit*
Beeldtekst: Geleerde lessen: De behoefte van de student staat centraal. Zorg voor maatwerk in de dienstverlening. Geef studenten ruimte voor zelfregie, dit geeft zelfvertrouwen.
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.
Logo ROC Mondriaan verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Bekijk meer voorbeelden op www.nponderwijs.nl.
*Rustige beat klinkt kort*
Logo Nationaal Programma Onderwijs verschijnt in beeld.