Oranje Nassauschool in Den Haag: "Snel herstellen was mogelijk door extra personeel"
De leerprestaties en het welbevinden van leerlingen gaan weer de goede kant op in het primair onderwijs. Dat merkt ook Irene van der Weele die intern begeleider is op de Oranje Nassauschool in Den Haag. Inmiddels zijn ze niet meer bezig met de coronaperiode. Toch zijn de geleerde lessen uit die periode nog steeds waardevol, denkt Van der Weele. ‘We hebben vooral geleerd hoe belangrijk het is om aandacht te blijven houden voor een fijne schoolomgeving en het kijken naar extra behoeften van leerlingen.’

Als intern begeleider is Van der Weele verantwoordelijk voor de kwaliteit van de lessen, de kwaliteit van de zorg en het zorgaanbod. Dat gaat dan om zowel zorg in de klas als buiten de klas. Vooral op het sociaal-emotioneel vlak merkte Van der Weele de effecten van de coronaperiode bij kinderen. ‘Veel kinderen waren bijvoorbeeld somber vanwege het veel binnen zitten.’ Gelukkig is daar nu niet zoveel meer van te merken. Onder andere vanwege het inschakelen van kindercoaching.
Samenwerken met de buitenschoolse opvang
Met de NP Onderwijs-gelden keek de Oranje Nassauschool in eerste instantie naar het aannemen van onderwijspersoneel. Extra inzet van leerkrachten verliep alleen niet heel makkelijk. Ook vanwege de extra uitval in de coronaperiode. Volgens Van der Weele leidde dit uiteindelijk tot een goede samenwerking met de buitenschoolse opvang. ‘Omdat zij naast ons zitten, konden ze makkelijk naast hun werk voor de buitenschoolse opvang bij ons op school bijspringen als onderwijsassistenten. En dat ging eigenlijk moeiteloos.’
Extra inzet
De extra uren werden vooral ingezet voor ICT, een taalcoördinator en een gedragsspecialist. Met de NP Onderwijs-gelden schafte de school ook digitale methoden aan voor zelfstandig werken in zowel de kleuterklassen als de bovenbouw. Ook investeerde de school in nieuwe gymmaterialen en uren voor gymlessen. ‘Voor het welbevinden zagen we dat het kinderen zo goed deed om binnen en buiten te spelen’, zegt Van der Weele. ‘Dat hadden ze lang niet kunnen doen. Van die inzet profiteren we nog. Die materialen kunnen we namelijk nog een hele tijd gebruiken.’ Ook de uren voor ICT, de taalcoördinator en gedragsspecialist zijn gebleven.
Effect van de coronaperiode
Het beeld van de Oranje Nassauschool strookt met de resultaten uit de zesde voortgangsrapportage van het NP Onderwijs waaruit blijkt dat de leerprestaties en het welbevinden van leerlingen in het primair onderwijs weer op de rit zijn. ‘Voornamelijk vanwege onze extra inzet op begrijpend lezen en rekenen zagen we al heel snel dat het effect van de coronaperiode weg was’, vertelt Van der Weele. ‘Al na het afnemen van de eerste toets na de start van de taalcoördinator en gedragsspecialist was dat zichtbaar.’
Na het Nationaal Programma Onderwijs
Van der Weele is blij dat de school steun vanuit de ouders kan verwachten. ‘We boffen heel erg met de leerlingen op deze school en met hun ouders. We kunnen veel blijven doen waar we in de coronaperiode mee zijn gestart omdat uren en materiaal bijvoorbeeld gebleven zijn. Ouders in deze wijk hebben ook de middelen om extra hulp in te zetten buiten de lessen om.’ Toch is er voor de school nog een nuttig inzicht: ‘Het is belangrijk om aandacht te blijven houden voor een fijne schoolomgeving en te blijven letten op extra behoeften van leerlingen’, aldus Van der Weele.
(MUZIEK)
Onder het wapen van de Rijksoverheid, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt de titel: Het laatste jaar van het Nationaal Programma Onderwijs, resultaten en geleerde lessen. Welkom bij deze serie over de inzet van de NPO-gelden. Vandaag bezoeken we de Oranje Nassauschool en praten we met...
In beeld verschijnt een vrouw van eind veertig. Ze staat op een basisschool in een speellokaal met een parcours bestaande uit sporttoestellen, sportattributen, pylonen en matjes. Ze heeft lang, blond haar en draagt zwarte kleding.
INTERN BEGELEIDER IRENE VAN DER WEELE: “Ik ben Irene van der Weele, intern begeleider hier op de Oranje Nassauschool. Ik heb eerst ook jaren voor de klas gestaan. Nu ben ik vier dagen per week intern begeleider.”
Beeldtekst: Waar liepen jullie tegenaan?
IRENE: “De uitdagingen, toen we eenmaal de materialen en de uren binnen hadden, was eigenlijk hoe snel het geld op was. En ook het aantal uren leerkrachten dat we hadden. Dus er was heel veel uitval. Dus het lerarentekort was toch wel een probleem. Ook in die tijd was er nog meer uitval dan normaal in onderwijsland. Dus dat zijn eigenlijk de twee dingen waar we tegenaan zijn gelopen.”
Beeldtekst: Wat heeft het NP Onderwijs opgeleverd?
IRENE: “Bijvoorbeeld een goede samenwerking met de bso, de buitenschoolse opvang. En er waren een paar dames die daar werkten die hier onderwijsassistent werden, overdag. Want na drieën was pas de bso en dan konden wij extra uren inkopen voor RT en onderwijsassistenten. Dat konden we heel goed gedaan krijgen op die manier omdat ze zo dichtbij waren en welwillend waren om daaraan mee te werken, omdat de nood natuurlijk hoog was.”
Beeldtekst: Wat was het resultaat van de extra inzet?
IRENE: “Eigenlijk heel snel was het hele effect van corona op de schoolresultaten weg. De eerste keer dat we toetsen afnamen, zagen we dat. Toen we eenmaal al die RT en onderwijsassistenten in hadden gezet vooral op lezen, begrijpend lezen en rekenen, hebben we heel snel gezien dat er helemaal geen effect meer te zien was. Ik denk dat dat zonder die gelden niet had gekund.”
Beeldtekst: Bekijk meer voorbeelden op: nponderwijs.nl.
Het wapen van de Rijksoverheid, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
(MUZIEK)